Faura no està per l'oblit, Història, Portada

Santa Bàrbara, Patrona de Faura

 

Santa-Barbara-2

Dia 4 de desembre

Dia de Santa Bàrbara

Dia de la Patrona de Faura

Reiiii

És habitual que ens recordem de Santa Bárbara quan hi ha tempestat o quan tenim les Festes de Faura en plena ebullició, però realment el dia de Santa Bárbara és el dia 4 de desembre, disfrutar-ho. Al peu de l’article hi ha un vers a Santa Bárbara del nostre veí el tío Paco “El Miret”         

En una altra època per a celebrar este dia es realitzaven actes festius, entre els quals estaven la fira que es va celebrar el dia 1, bous, actes religiosos, etc., la qual cosa es denominava “Festes de Santa Bàrbara” Hi ha una tradició de molts segles en la qual es vincula Santa Bàrbara amb els trons i que el seu nom va unit, en un passat prou recent, a creences, ritus, conjurs i supersticions dirigits a protegir-nos dels rajos i els estralls produïts per les tempestats.

Història

         Verge i màrtir. No hi ha referències a Santa Bàrbara contingudes en les primeres autoritats històriques de l’antiga cristiandat, ni tampoc apareix el seu nom en la revisió del martirologi de Sant Jeroni. La veneració a esta santa era comuna, així i tot, des del segle VII. Al voltant d’esta data van existir les llegendàries Actes del seu martiri. D’acord amb estes narratives, les quals eren essencialment les mateixes, Bàrbara era la filla d’un pagà anomenat Dióscoro. Va ser cuidadosament protegida per son pare, quí la va mantindre tancada en una torre, a fi de protegir-la del món exterior. Una proposta de matrimoni rebuda a través d’ell va ser rebutjada per ella. Abans de partir en un viatge, son pare va ordenar que s’erigira un bany per a l’us d’ella prop de sa casa, i durant la seua absència, Bàrbara va fer posar en ell tres finestres, com un símbol de la Santíssima Trinitat, en compte de les dos planejades originàriament. Quan son pare va tornar, ella es va donar a conéixer com a cristiana; a partir d’açò ell va maltractar i la va arrosegar fins al prefecte de la provincia, Martiniano, el qual la va fer torturar cruelment, i finalment la va condemnar a mort per decapitació. El seu mateix pare va ejecutar la sentència, però en castic per açò, va ser fulminat per un raig en el camí a sa casa, i el seu cos va ser consumit. Una altra cristiana anomenada Juliana va patir la mort de martiri junt amb Bàrbara. Un home piadós anomenat Valentín va soterrar els cossos de les santes; en esta tomba els malalts eren curats, i els pelegrins que resarien rebien auxili i consolació. L’emperador en el regne dels quals s’ubica el martiri és a vegades anomenat Maximí i a vegades Maximiano; a causa del carácter purament llegendari dels relats del martiri, no hi ha bona base per a les investigacions fetes en una data anterior a fi de confirmar si era Maximí I (235-238) o Eximí Melca (de les persecucions dioclecianas).

            Les tradicions varien quant al lloc del martiri, existint dos opinions: Simeón Metafrastes i la llegenda llatina donada per Mombrito fan d’Heliópolis, a Egipte, el lloc del martiri, mentres que altres relats, als quals Baronio dóna pes, afirmen que és Nicomèdia. En la Martyrologium Romanum parvum (al voltant de 700), el martirologi més antic de l’Església llatina en el qual el seu nom apareix, diu: “In Tuscia Barbarae virginia et martyris”, una afirmació repetida per Adic i altres, mentres que en augments posteriors del martirologis de Sant Jeroni i Bede, diu: “Romae Barbarae virginia” o “apud Antiochiam passio S. Barbarae virg”. Estes diverses afirmacions, de qualsevol manera, proven només les adaptacions locals de la veneració de la màrtir, de qui no hi ha una tradició històrica genuïna. És segur que abans del segle IX ella era públicament venerada tant en orient com en occident, i que era molt popular en el poble cristià. La llegenda que son pare va ser fulminat per un raig va causar, probablement, que fóra considerada per la gent comuna com la santa patrona en els temps de perill per les tempestats elèctriques i el foc, i després, per analogía, com la protectora dels artillers i els miners. També se li envoca com a intercessora per a assegurar la recepció de la Penitència i la Sagrada Comunió en l’hora de la mort. Un succés de l’any 1448 va donar peu a la difusió de la veneració a esta santa. Un home anomenat Enrique Kock estava a punt de ser cremat en la foguera en Gorkum; va invocar Santa Bàrbara, a qui sempre li havia tingut gran devoció. Ella li va ajudar a escapar de la foguera i ho va mantindre viu fins que va poder rebre els últims sagraments. Una circumstància semblant és relatada en una addició a la Legenda àuria. En els calendaris grecs i en el romans de hui en dia, la festa de Santa Bàrbara cau el 4 de desembre, mentres que en els martirologis del segle IX, a excepció de Rave Mauro, la ubiquen el 16 de desembre. Santa Bàrbara ha sigut sovint representada en l’art, parada en una torre amb tres finestres, sostenint la palma d’un màrtir en la seua mà; sovint també sosté un calze i l‘hóstia sacramental; a vegades apareixen canons prop d’ella. La més antiga representació coneguda data del segle VIII (Església de Santa Maria l’Antiga de Roma). Al punt més alt del terme de Faura, als peus de la Rodana, mirant la imatge envers el poble, hi ha l’ermita de Santa Bàrbara. L’ermita sembla que fou construida en 1716. I a l’1 de desembre trobem les llicències per beneir l’ermita. La imatge de Santa Bárbara és una talla de Roman i Salvador datada de 1942.

Bibliografia: Enciclopèdia Catòlica.

Martínez Rondan, J. “L’esglèsia parroquial dels Sants Joans de Faura”.

Tio-Paco---El-MiretVers del tio Paco “El Miret”

Santa Bárbara es bendita,
a segut, ès i serà.
De patrona està en l’ermita
porta una palma en la mà
i es milagrosa i bonica

 

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,533 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: