Entrevistes, Portada

Bautista Molina – Pedrapiquer

Pedra-Rodeno

Juan-Molina

A l’esquerra un dels seus treballs: La pedra que subjecta la branca de la garrofera

Xicoteta història de Bautista Molina, pedrapiquer comptada pel seu fill Juan Molina, veí de Faura de 84 anys.

Amb este article el que ens compta és una xicoteta ressenya de son pare que va ser de professió pedrapiquer, una professió que pràcticament ha desaparegut però que anteriorment proporcionava treball a molta gent. Els pedrapiquers feien entre altres coses: les voreres amb els seus rastells, els bancs per a assentar-se, pedres per a subjectar les garroferes, moltíssimes coses més, sempre amb pedra de rodeno.

A son pare li cridaven, Bautista Molina Bonell, d’Alfara d’Algimia, hui Alfara de la Baronia, als 4 anys es va vindre a viure a Quart dels Valls amb els seus pares i germans ja que son pare, (iaio del tio Juan) també era pedrapiquer i volia treballar en les muntanyes de la Vall de Segó.

Posteriorment es va casar i se’n va anar a viure a Benifairó de les Valls, ací és on va tindre els seus dos fills, Juan i Tario. Al finalitzar la guerra ho van posar a la presó injustament i als 27 mesos va ser posat en llibertat. Al poc de temps d’arribar a casa és quan va agafar la seua família i es van vindre a viure a Faura concretament en el carrer Mestre Giner, va ser a l’agost de l’any 1943.

En actiu en la seua professió com a pedrapiquer, va ser considerat dels millors, sobretot en el Camp de Morvedre.

En els anys 1916 i 1917 li van donar la contracta per a fer un tram de la carretera de Castelló al port, es van haver de buscar a més de cent pedrapiquers entre tota la Baronia i inclús d’Almeria. El treball consistia a fer llambordes i la pedrera triada va ser la muntanya que està dalt de la Guarderia del Tabalet.

Un altre treball molt important va ser quan un enginyer dels Alts Forns de Sagunt, el va contractar per a reparar el sòl del forn núm. 1 on es coïa l’acer per a col·locar pedra refractària. També es van haver de contractar més de cent pedrapiquers d’Estivella, Albalat dels Tarongers, Algimia, Alfara, etc., encarregant-li ser el capatàs. A l’acabar el treball l’enginyer li va oferir treball i col·legi per als seus fills però havia de ser en el País Basc i llavors ell li assenyale amb els dits les muntanyes de la Vall de Segó i li va contestar: Vosté veu eixes montanyes?, perquè seran la meua perdició, i li va respondre que no ho acceptava. Açò va ocórrer l’any 1941 abans d’anar-se’n a viure a Faura.

Havien dos categories de pedrapiquers: un el de taller, era el que acabava la peça en l’obra i l’altra, el pedrapiquer, que era la més difícil i buscada pels empresaris. El pedrapiquer a l’obrir la roca ha de saber en que condicions es troba la pedra encara que ens parega sempre igual té el seu procés, té vida i per això sempre no reunix les condicions i si pel que fóra està humida cal deixar-la assecar per a poder treballar.

Este treball era molt dur perquè havien de fer molts esforços físics sense cap tipus de maquinària. El iaio del tio Juan, pareix ser que va morir per tindre el cos trencat pels grans esforços. En aquella època hi havia un refrany que deia: “El que treballa en pedra, medra”.

Enrique Rey / AAVVFaura
Anuncios

Comentarios

Un comentario en “Bautista Molina – Pedrapiquer

  1. Un home extraordinari!!!

    Publicado por Fina | 1 febrero, 2014, 22:28

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,602 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: