Faura no està per l'oblit, La Vall de Segó, Portada, Societat

Psicologia Esportiva

      CARACTERÍSTIQUES PSICOLÒGIQUES DELS ESPORTISTES D’ELIT.

 

Esport-2Quan es parla de l’esportista d’ elit es destaquen generalment  les seues condicions físiques i tècniques. Però l’ esportista  no sols posa en funcionament aquestes condicions, sinó  que gran part del seu rendiment ve condicionat, en un percentatge  elevat, per les seues condicions psicològiques.

De l’esportista d’elit podem aprendre de les  característiques psíquiques  que l’han ajudat a aconseguir els seus objectius, i que si nosaltres les tenim en compte, també ens ajudaran  a aconseguir els nostres objectius formatius o professionals i les nostres metes en la vida. Aquestes són les següents:

ALTA MOTIVACIÓ

Si una persona vol arribar a aconseguir alguna cosa  en la seua vida l’ha de voler i  prioritzar. Si vol ser esportista, metge, pintor, etc. ha de posar la seua pràctica com un objectiu important.

La motivació és l’empeny,  entusiasme,   determinació per a practicar una activitat;  és la força, energia i motor  que propulsa i dirigeix la seua pràctica.  Sense motivació no es pot fer cap activitat intensament i amb satisfacció. A més motivació més ganes posem, més intensitat i més satisfets quedem.

COMPROMÍS

Compromís és la paraula donada a sí mateix i als altres. És una obligació assumida (no imposada) satisfactòriament amb la pràctica d’una activitat. D’ aquest concepte es deriven d’ altres:

DISCIPLINA:  Complir horaris,  normes, indicacions, recomanacions, prescripcions, tant internes  com externes.

CONSTÀNCIA: Insistir  fins aconseguir els objectius.

RESPONSABILITAT: Respondre al compliment de les exigències  derivades de la pràctica d’una activitat.

Esport-3SUPERACIÓ

L’esportista ha d’estar orientat a aconseguir  millorar en la pràctica esportiva, a definir els objectius que ha de superar;   ha de reconèixer els  propis límits i tractar de superar-los. En aquest valor de superació pren tot el sentit l’entrenament, dedicació o estudi; cada entrenament és una  possibilitat de millorar i perfeccionar el seu nivell.

PERFECCIONISME

És la recerca de l’ excel·lència como un repte, como un objectiu ideal que ens dirigeix cap a la seua consecució;  encara que  no s’ aconsegueix-hi, la tenim present com a objectiu  al qual podem aproximar-nos-hi.

CAPACITAT DE CONCENTRACIÓ

Focalitzar l’atenció en factors claus relacionats amb el rendiment i bloquejar les distraccions. Orientar l’atenció a objectius estrictament delimitats. La concentració assegura la realització d’una activitat de forma optima ja que si es fa cas als estímuls externs o als pensaments disruptors es perdrà la concentració.

FORÇA MENTAL

Resistir les l ‘adversitats. No sentir-se derrotat a priori i perdre el temor al fracàs. No sentir decepció per la derrota,  tindre paciència i si s’entrena fort esperar els resultats positius. En última instancia sempre queda la satisfacció del treball ben fet i de l’esforç realitzat.

AUTOCONFIANÇA

És el sentiment basat en la convicció del propi poder per afrontar les dificultats, de sentir-se segur de les pròpies possibilitats i capacitats sense temors ni angoixes.

AUTOCONTROL EMOCIONAL

És el control  de les emocions negatives i la impulsivitat, sobre l’ansietat pròpia de la competició i del seu estrés. No sentir frustració  quan les coses no ixen com volem. Cal evitar afonar-se per les errades ja que formen part de qualsevol pràctica.

OPTIMISTA I POSITIU

Encarar la competició o els reptes com un desafiament a superar, com una oportunitat per a demostrar el nivell. Saber perdre i aprendre de les derrotes, però sobretot cal reflexionar sobre com es guanya o com es perd,  perquè és més important l’actitud que es posa en una pràctica que el mateix resultat.

Aquestes característiques que tenen els esportistes d’elit, si les tenim present, també ens ajudaran a aconseguir els nostres objectius en la vida.

Joan Badenes

Psicóleg

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 158,926 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 218 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: