Benifairó, Faura no està per l'oblit, Història, La Vall de Segó, Medi Ambient, Portada

Oms del Molí de Baix – No ha segut una plaga, ha segut la mà del home

Enric Rey

Amb la col·laboració de José Bea


tala-cuatro4 oms, 70 anys de vida, 1 gran part de la nostra història patrimonial natural, companys infatigables dels veïns de les Valls, tot això ha anat al trast en dos dies.

En un d’eixos dies que et pots alçar bé, et criden per telèfon i et diuen; han tallat els quatre oms del molí de baix i la primera sensació és de malestar en l’estómac, després expressió, collons! qui ha pogut ser?, et ve un davallada d’impotència i al final arribes a la mateixa conclusió de sempre. Interés de qui?

L’Ajuntament de Benifairó de les Valls és propietari del molí, ho va comprar fa sobre els huit anys amb la intenció de restaurar-lo.

Açò esta sent com un guió dirigit pel director Alfred Hitchcock, sabem qui ha ordenat agafar el xerrac, però no sabem realment el motiu de l’orde aplicada.

El que sabem és:

Moli-4

Om del molí de l’Arap, possiblement l’únic que queda.

Que un propietari limítrof amb el molí i dos propietaris més limítrofs amb l’anterior, quan el barranc del Codoval porta aigua, per pluges, els camps d’estos s’inunden d’aigua. Fa sobre un any els tres propietaris van sol·licitar als Ajuntaments de Faura i Benifairó, Junta d’Aigües de la Font de Quart, Mancomunitat de les Valls i a la Confederació Hidràulica del Xúquer, autorització per a la neteja del tram, des de l’entrada fins a l’eixida del molí, que segons ells és barranc.

Segons els propietaris, l’Ajuntament de Benifairó rep l’autorització de Conselleria per a la neteja sol·licitada i la dita autorització ha d’estar trenta dies publicada en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, com així ha sigut.

Pareix que ningú va fer cap consulta ni al·legació a esta autorització.

Acabat el termini i l’Ajuntament ordena tallar els oms.

Fins ací el guió pareix prou clar, però apareix el suspens. Arriben les protestes i ningú sap res del que ocorre i tots es volen justificar.

Per exemple:

Moli-2

Comentaris de Toni San Francisco, alcalde de Banifairó publicats en el periòdic Levante.

Comentaris de Toni San Francisco, alcalde de Benifairó.

En un article, que s’adjunta còpia, publicat en el periòdic Levante, del dia 28 d’agost, per mitjà d’Acció Ecologista, l’alcalde de Benifairó, Toni San Francisco va dir “la tala l’havien fet els propietaris dels camps limítrofs amb permís de la Confederació i de la Conselleria, basant-se en un antic projecte que, segons pareix, ara es vol reprendre per a fer un desaigüe del barranc del Codoval”, continua dient que “se tracta de recuperar el traçat original del barranc que va ser interferit per un dels propietaris del Molí fa 70 anys amb la intenció de tindre un accés directe a l’immoble, açò provoca que l’aigua desembocara en els camps limítrofs, que seguixen inundant-se quan hi ha avingudes a causa d’esta desviació i després de diverses peticions, la CHJ ha aprovat la volta del barranc al seu estat original”.

Contradiccions:

Primera: Diu que la tala la van fer els propietaris, no va ser així, va ser l’Ajuntament.

Segona: La veritat és que el permís ve de la Confederació i de la Conselleria però la pregunta és: perquè van sol·licitar els propietaris autorització als Ajuntaments de Faura i Benifairó, Junta d’Aigües de la Font de Quart i Mancomunitat dels Valls?

Pregunta: Quan se sol·licita un permís a una institució és perquè ella és qui t’ho té de concedir, no?, estes institucions quelcom haurien de dir?

Tercera: Diu que és un antic projecte que es vol reprendre per a fer un desaigüe del barranc del Codoval i continua dient que: es tracta de recuperar el traçat original del barranc que va ser interferit per un dels propietaris del Molí fa 70 anys amb la intenció de tindre un accés directe a l’immoble.

Pregunta: realment què és el que es va fer: un desaigüe o recuperar el traçat original?.

Estem convençuts que existien altres solucions, igual per a reprendre el projecte de barranc, que per al desaigüe, sense necessitat de llevar els oms?.

Moli-3

Comentaris de Joan Vea, regidor de l’ajuntament de Benifairó, publicats en el periòdic Levante

Comentaris de Joan Vea, regidor de l’Ajuntament de Benifairó.

En la seua publicació en el periòdic Levante, la qual s’adjunta, diu: “La pèrdua d’estos oms negres suposa una pèrdua molt important en el patrimoni natural del poble”. Continua dient: Que el dia 26 d’agost li informen que havien tallat un om del Molí i a continuació diu que el dia 27 li arribava una notícia pitjor: els havien tallat tots. Immediatament es va dirigir a l’alcalde, que li va informar de l’existència del projecte.

Pregunta: Sent regidor perquè no estava al corrent del proyecto?.

Hi ha molts més regidors i cap ha dit res i els propietaris que defenen els seus interessos i estan aconseguint les seues sol·licituds diuen menys, en definitiva tots són núvols per a cobrir el sol.

Segur que Alfred Hitchcock, haurà de treballar de valent per a saber realment el que ocorre. L’única cosa clar és que els oms ja no estan. Els Ajuntaments fan moltes campanyes del dia de l’arbre, acte important per a la reforestació, amb la mala sort que per la sequera la majoria moren, i uns oms de 70 anys en perill d’extinció i a més en un entorn que podria haver sigut espectacular amb el Molí restaurat, segons promesa de l’Ajuntament, hagen sigut tallats.

Moli-1

Situació actual, que vos pareix?

 

 

Anuncios

Comentarios

Un comentario en “Oms del Molí de Baix – No ha segut una plaga, ha segut la mà del home

  1. Molt fort , en pareix molt fort ¡¡¡¡

    Publicado por Norberta gil vidal | 21 septiembre, 2014, 20:16

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,533 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: