Agricultura, La Vall de Segó, Portada

Taronges de “Les Valls” arriben a Paris

Pepe

Camio-en-Paris

Taronges enviades pel comerciant Llueca, arriben al mercat de Paris

El que tinga curiositat per coneixer l’evolució de l’exportació de la taronja i altres productes, desde els seus inicis fins a les nostres dies, hi han diverses publicacións escrites per persones erudites en la materia, amb multitud de dades de tota mena recomanables pera satisfer tot lo fonamental i important pera la nostra Regió, hui Autonomia.

Pegant una ullada a la foto que ilustra estes sencilles lìnies, mos revoloteja per la memoria, el gran merit de aquells “pioners”, la major part en pocs diners en la butxaca i en manca absoluta de lo que representaba obrir un nou mercat en terra extranya, i alguns d’ells parlant únicament en valenciá. No cerquen açí dades d’arxiu ni cosa pareguda. Fent treballar un poc el trespol, sols pretenem donar a coneixer, (al que hui ignora per raons d’edad), el camí que varen fer aquelles taronges desde l’arbre, als cavaços que están descarregant unes persones en un carrer de Paris i que porten pintades unes lletres d’una familia coneguda de Les Valls. Per lo tant els preguem disculpes si la memoria mos juga alguna mala pasaeta. El transport de les taronges de l’hort al magatzem i de allí al vagó del tren, naturalment es feia en carros amb frecuents i compromeses dificultats per les pèsimes condicións dels camins, estrets i plens de clots que quan plovia, que era mes sovint que ara, era un fangar perillós. La cárrega normal dels carros era de 29 cabaços que eren propietat del carreter, i el jornal de home, carro i aca era de 15 pesetes. Les varietats de la taronja en aquelles dades eren “blanques”, “cadenera”, “doble fina”, algún hort de “xines” i poc mes.

Aquelles varietats devien de esser mol consistents i dures com pilotes de vaqueta, per a soportar el tràfic que sofrien fins arribar al destí. Els tractes, majorment, s’ajustaven “a ull” o per “millers”. A l’hort que se havia de collir lo primer de tot era fer un bon llit de palla d’arros, (culs), i els collidors anaven buidant els cabaços fent un munt molt ben fet. Si la venda era a millers hi havia que contar les taronges que s’emportaba cada carro. Els collidors deixaven la collida, i es posaven a contar les taronges que posaben en cada cabás. La costum era agarrar dos taronges en cada ma y posar 25 “mans” en cada cabás. (100 taronges). Avans de mampendre a contar, deixaven un cabás buit i per cada ú que omplien posaben una taronja en el dit cabás, pera saber al final els millers que havien contat. Este cabás rebia el nom de “la talla”.El carro les portaba al magatzen i les dones, assegudes en el pis damunt d’un feix de palla d’arrós les anaven netejant i clasificant per tamany i calitat i posant-les als cavasos que portaven al tren. Tambe hi havien partides que les enviaven a granel. Els trens tardaven un grapat de dies en fer el trajecte Les Valls-Paris; a més de la lentitud, en la frontera francesa com l’ample de via era distint, tenien que trasegar les taronges d’un tren al atre. Aixó durá fins als anys 40 del segle passat, quand la empresa TRANSFESA posá en funcionament els vagons en els eixos intercambiables que representá un pas de gegant en el transport de merdaderies.

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 158,926 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 218 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: