Faura no està per l'oblit, La Vall de Segó, Portada, Societat

Mare de Déu dels Desemparats 2015 / Familia Chuliá – Rey

Enrique Rey

Mare DeuA Faura, es va a celebrar el dia solemne de la Mare de Déu dels Desemparats, el pròxim 10 de maig.

Este dia, els festers son, la familia: Chuliá-Rey, i la meua cosina Fina Rey Escobi, em va dir si podia fer algun comentari, sobre la història, de la celebració d’este dia tan senyalat. Ella, sap el que pense sobretot açò. Jo, també sé, en la qual cosa ella creu i, en la seua fe, en lo religiós. És, la seua festa; és, la seua devoció; és, la seua emoció de veure a tots els seus, junts, amb la Mare de Déu; són, tantes coses les que li poden embargar de felicitat que era necessari que, la meua xicoteta col·laboració, formara part de la seua felicitat. Aprofite la conjuntura per a dir-li, públicament, que la vull molt, a ella, a Paco, a Javier i a Roberto.Himno

Esta celebració, va començar quan l’any 1658 Martí Càller, va portar de la ciutat de València, a l’església de Faura, la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, i des d’eixe moment, llevant d’alguna època que va decaure, ha sigut venerada. Forma part de les nostres tradicions religioses, no sols a València capital, també en el nostre poble, Faura. Com en tot el transcórrer de la vida, tot, es veu de diferent punt de vista. Les celebracions religioses, no estan, exemptes d’esta circumstància.

Observant-se, any rere any, que la devoció per la Mare de Déu, seguix viva. Sabent que, qualsevol classe d’institució, la fa bona o roïna el comportament de les persones, només la processó està patint els avatars de l’opinió pública, si està ben vist o no. Les dones, amb alguna minva però, continuen manifestant les seues creences. Els hòmens, com si hagueren fumigat, pareix que, només assistixen dos. Els altres possibles creients, pareix que preferixen guardar la seua imatge, a la vista del poble, acudint a la Basílica, de València. Pot ser que allí, els resos, siguen més efectius, no sé…

Festa-61

Festa Any 1961 – Festeres: Fina Escobi, Fina Pérez y Trini Pérez “Germanes Chocos”

No amb açò vullga dir que es queden dins de les seues cases o se’n van d’excursió, no! Moltíssims veïns ixen al carrer a viure la festa de la celebració de la Mare de Déu. Igual al matí, per a missa o bé a la vesprada en la processó. Les voreres estan abarrotades de gent, tots volen veure a la Mare de Déu. A més d’una/o, que està en la vorera, se’ls escolta resar, alguna/o, també demanar. No sé perquè serà?

Fina Rey, ve d’arrels ben arrelades. Sa mare Fina Escobí, casada, va ser festera l’any 1961, per primera vegada. La van acompanyar Fina Pérez i Trini Pérez, “La Chocos”, germanes i les dos fadrines. Llavors, la meua cosina, tenia 10 anys, li ajudava a sa mare a vendre paperetes i també volia eixir. Va eixir de llauradora. El meu tio, José Rey, com era el fotògraf, no podia participar com a acompanyant. El seu fill, Robert, va ser clavari.

Escobi-2

Festa Any 1983 – Festeres: Fina Escobi, Mª José Ferrer i Natalia Molina

La tradició habitual és que, ha de ser, una festera casada i dos fadrines.

L’any 1983, Fina Escobí, va ser per segona vegada, festera casada i Mª José Ferrer Raga i Natalia Molina Antolí, com a festeres fadrines.

Escobi-1

Festa Any 1985 – Festeres: Fina Escobi, Mª José Ferrer i Natalia Molina

L’any 1985, la festera major que havia de ser, quan faltava poc de temps per al dia de la celebració, desapareix del poble, ella sols no! , també els diners arreplegats. Que va passar? Davant de la proximitat de la festa es va haver d’improvisar la celebració i van tornar a ser les mateixes festeres que les de l’any 1983. Fina Escobi, festera casada, amb esta, la tercera vegada i Mª José Ferrer Raga i Natalia Molina Antolí, com a festeres fadrines. En compte d’anar vestides amb el clàssic trage negre, es van vestir de la basquilla.

Arriba l’any 1989 i esta vegada va ser Fina Rey Escobí, com a festera casada, acompanyada per Mª Dolores Badía Beltrán i Carmen Rosa Cardona Ribelles, com a festeres fadrines.

Any 2015, el 10 de maig. Fina Rey, repetix per segona vegada. En esta ocasió, com a familia Chulia-Rey, qui organitza la celebració. Porta uns quants anys realitzant-se amb esta combinació de festers.

La tradició d’una festera casada i dos fadrines, sempre ha sigut l’habitual però, en el transcurs de la història i per diverses circumstàncies, sorgien aconteciments o be canvis com per exemple:

Per la dècada dels seixanta decaigué la celebració. A la processó només anaven hòmens. La celebració es va refer  en 1976.

Fina– Any 1976, no havien clavariesas i van fer la festa un grup d’amics, tots hòmens.

Divendres 14 de juny de 1991. Aquest jorn a migdia hi hagué volteig general de campanes, i l’altar del carrer de Santa Bárbara ja era amanit per a la missa vespertina. El poble de Faura esperava la vinguda de la Mare de Déu, i amb ell els pobles de Les Valls i de la rodalia.

Passades les quatre anàren a València a per la imatge, amb molta il·lusió en els clavaris, llurs dones, fills i poble en general.

A la Basílica pujàren al cambril i els seguidros acabaren d’amanir la imatge pelegrina de la Mare de Dèu dels Desemparats. Entre vítols, aplaudiments i llàgrimes davallàrem del cambril i pujàren al camió la santa imatge en l’anda. Una llarga caravana la precedia i seguia dever la vila de Faura, i aplegat al Ventorrillo ens avançàren a l’església per sonar les campanes anunciant l’arribada de la comitiva.

Al carrer nou o Major, des del núm. 30 ó 35, hi havia una estora feta de baladre i flors. Tots els autors siulaven, la gent aplaudia, i l’apoteosi va ser quean arribàren al carrer València núm. 67, per a girar al carrer Mestre Giner, i aturaren el camió perquè tanta era la gent que ja no hi podia passar.

Només fou baixada la Verge Maria del vehicle molts hómens es van llançar a portar l’anda. I els clavaris, en veure tanta emoció no podien contenir les llágrimes. Disparen traques, esclafiren carcasses, i un estol de gent de Faura i de fora aclamava la Mare de Dèu dels Desemparats.

– Any 1994, Es va celebrar el 50é aniversari de la nova imatge. Participant enguany, tots els clavaris que van organitzar la festa durant estos últims 50 anys. Al finalitzar la guerra civil, la imatge de la Mare de Dèu dels Desemparats, estava totalment destruïda per la guerra. La família: Leonardo Ramón, l’any 1944, va comprar la imatge que hui té l’església de Faura.

– Any 2001, el mateix grup d’amics que van organitzar la festa en el 1976, la tornen a organitzar, pel 25é aniversari de la seua festa.

Fina-4

Festa Any 1989 – Festeres: Fina Rey, Mª Dolores Badia i Carmen Rosa Cardona

L’organització de la solemnitat de la Mare de Déu, significa pràcticament un any de treball. Tot just acabar l’estiu es comença amb la loteria, rifes, cobrament a la confraria, trages, pirotècnic, música, flors,… i resta de complements per a tot el protocol.

La Confraria de la Mare de Déu, possiblement fundada, també, l’any 1658, està composta, principalment, per dones majors. Com a curiositat, estes dones, apuntaven les seues filles quan eren xicotetes i, quan les filles s’han fet majors, algunes, bé per la crisi, per falta de devoció,…, es donen de baixa però, continuen pagant això de les seues mares. Hòmens, pocs.

Tot comença quan comença la novena. Són, com el nom diu, 9 dies seguits de missa abans del dia de la celebració. Enguany ha començat la novena, el dia 1 de maig. Generalment, a tot assistent a la novena, li donen un bitllet, amb un número. Al finalitzar la processó, es fa un sorteig i, es trien tres números. Els tres agraciats tenen, com a premi, una medalla d’or, de la Mare de Déu, de cada clavariesa. Enguany, l’obsequi serà d’1 medalla d’or, de la Mare de Deu, i un quadro pintat per un membre de la família.

Programa

Programació Festes 2015

En l’últim dia de la novena, es realitzava el “Dineret”. Ha desaparegut esta tradició. Consistia en el fet que, a la vesprada, les clavariesas, acompanyades pels músics, recorrien tot el poble i els veïns donaven la voluntat per a la festa.

Enguany, amb gran devoció i emoció, al finalitzar la novena es realitzarà la descoberta. Consistix a obrir lentament la cortina que tapa la imatge de la Mare de Dèu. Es baixa i es vist amb tots els honors.

Dia gran, dia de Solemnitat de la Mare de Déu dels Desemparats. Tot comença a primera hora del matí amb el Rosari de l’Aurora, per tots els carrers del poble. Està acompanyada per la música del volteig de campanes. L’any 1982, es va iniciar la tradició de prendre xocolate, al finalitzar el Rosari de l’Aurora. Es va iniciar en el hui, Bar Avinguda. Als cinc anys es va passar a la Protectora, fins al dia de hui.

Al migdia es realitza la solemne missa. Al finalitzar la missa, totes les xiquetes o xiquets, podran passar pel manto i posteriorment seran obsequiats amb una medalleta de la Mare de Déu.

A la vesprada, la tradicional processó pels carrers de Faura. Al finalitzar, es realitzarà el sorteig, per a tots els bitllets rebuts en la novena, d’una medalla d’or i un quadro de la Mare de Déu.

La família Chuliá-Rey, agraïx a tots els veïns de Faura, per la seua participació i col·laboració en la Festa Solemne de la nostra senyora la Mare de Déu dels Desemparats i, agrair especialment a tots els que han ajudat amb la venda de loteria, rifes,…, sense ells no haguera sigut possible este dia.

Moltes gràcies.

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,522 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: