Història, Societat

Baixada de Santa Bàrbara – Festes Agost 2014

Enrique Rey

Enric Rey

Barbara

Imatge de Santa Bárbara – Agost 2014

En el dia de la baixada de la imatge de Santa Bárbara, no tenia cap intenció d’eixir de casa però, quan faltaven sobre els 30 minuts per a començar, sentia com una necessitat de veure a Santa Bárbara, no podia defraudar-la, no podia defraudar una tradició del meu poble, no podia defraudar una tradició que forma part de la meua vida, no podia defraudar la devoció a Santa Bárbara. Pràcticament tots els veïns de Faura la senten en les seues venes. Molts, en les voreres, per a observar el seu pas; altres l’acompanyen amb el foc en les mans; també, amb els trages tradicionals, organitzant o, amb música. La devoció, és per a la majoria, per alguns pocs, potser per imatge. Santa Bárbara sap el per què de cada u. Tots caben en el seu acompanyament, està contenta.

San--Roc

Imatge de Sant Roc – Agost 2014

Vaig eixir de casa i me’n vaig anar amb els meus cosins, a la porta de l’estanc, per a veure Santa Bárbara passar. Els primers que van arribar van ser el grup de danses de Faura, els vaig veure ballar, com en tots els anys, espectacular. Tot just passar vaig pensar, seria
bonic gravar el que estava veient, em vaig posar la mà en la buBalltxaca, sí, portava el mòbil. Vaig començar a gravar els castells humans d’una manera tímida però, a poc a poc m’anava il·lusionant, emocionant del que veia, era recordar el que havia viscut tants i tants anys en este dia, el qual jo acompanyava Santa Bárbara, tirant coets.

XiquetsMolta gent vestida amb el trage de faureros/as, entre ells, xiquets/xiquetes de mesos de vida, començant a viure i a entendre el que significa la devoció a Santa Bàrbara. Espectacular el colorit dels trages i les flors, la il·lusió i alegria dels xiquets i xiquetes, tot unit, pel carrer Santa Bàrbara i carrer Major fins arribar a la plaça Major i Església.

CastellVa arribar el foc, indispensable per al seu acompanyament. Gent per les dos voreres amb les seues tisores de fusta i el seu calaix per a portar els coets. Com si d’una batalla es tractara, s’entrecreuaven d’una vorera a una altra els tirs de foc i de color, expressant tot el poder que significa el foc. No se si per les noves normes de seguretat empleades o perquè serà, vaig notar falta de participants.

CaballPer circumstàncies del calendari coincidia el dia de la baixada amb el dia de Sant Roc, crec que és la segona vegada que ocorre en la història, que ocorrer?, després del foc va arribar Sant Roc als quatre cantons de la Protectora, portat per uns portants impecables, fins ací tot previsible, però va arribar el gran moment, la gran sorpresa. De sobte els portants comencen a donar passos cap a la seua esquerra, es col·loquen mirant cap a la canaleta, però continuen donant passos cap a la seua esquerra, portant a Sant Roc mirant cap a l’ermita, la qual cosa que veia no era l’ermita, la qual cosa veia era a Santa ClavarisBàrbara, es va fer la trobada, Sant Roc va saludar a Santa Bàrbara, pense que també honrar-li els honors. Ha sigut l’única vegada que ha ocorregut este fet, per als puristes no se…, però que va ser molt emotiu, si.

Santa Bàrbara, acompanyada pels clavaris, estos, lluint els seus cossos amb uns trages elegants i espectaculars i, portada per uns portants vestits com ho requeria l’ocasió i amb uns passos perfectes, va passar tan guapa com sempre, tan majestuosa com sempre, tan solemne com sempre, generant el respecte, silenci i desitjant tornar a veure l’any que ve.

FocSanta Bárbara portava la seua escorta, la bandera de la Societat Joventut Musical de Faura, acompanyada pels seus músics, interpretant peces solemnes per al seu pas pels carrers de Faura. Fa uns anys, com a patrona de Faura, també anava acompanyada per la seua Corporació Municipal.

Al finalitzar vaig entendre perquè havia d’acudir a veure a Santa Bàrbara, era necessari veure, era necessari veure allò que s’ha ocorregut, era necessari gravar el que va passar. Açò ha fet que els meus orígens, tradicions i sentiments sobre el poble de Faura hagen augmentat i reforçat encara més.

Gràcies Santa Bàrbara.

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,602 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: