Cultura, Portada

Robert Ferrer, de Faura. Escriu música i també literatura

Sergi-Arrando

Sergi Arrando

Títol: “Rigoberto Cortina Gallego (1843-1920). Vida y obra a la luz de las fuentes documentales”

Autor: Robert Ferrer Llueca

Edita: Institució Alfons el Magnànim, València, 2015.

La Comunitat Valenciana es caracteritza per un moviment musical potent, però li falten treballs de recerca, anàlisi i crítica d’aquest fenomen.

La biografia de Rigoberto Cortina Gallego està feta per Robert Ferrer, músic jove de Faura qui, amb una sòlida formació i amb un rigor intel·lectual, ens fa vislumbrar una trajectòria clara de creixement personal i professional.

Pel que fa al seu treball, és la culminació de la seua recerca pel Máster Universitario en Interpretación e Investigación Musical de la VIU, sota la supervisió de la Dra. María-Teresa Ferrer Ballester, i pense que el resultat és molt bo.

L’edició, a càrrec de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València, està molt cuidada, amb un disseny de la coberta a càrrec de Collage-No basat en un llibret teatral de principis del s. XX.

Pel que fa al contingut, el primer capítol està centrat en la bibliografia i l’estat de la qüestió al voltant del compositor.

El segon capítol aprofundeix en la recerca al voltant del compositor i la seua obra.

El tercer capítol es centra en l’obra del compositor i la difusió actual de la seua obra i l’últim es centra en un catàleg actualitzat de les seues obres, que dóna pas a les conclusions de l’investigador.

Aquesta publicació, molt interessant, obre el camí cap a noves i fructuoses investigacions del fet musical en la Comunitat Valenciana.

Sergi Arrando

Faura, agost de 2015

RobertFitxa bibliogràfica

Autor: Robert Ferrer Llueca

Títol: “Rigoberto Cortina Gallego (1843-1920) . Vida i obra a la llum de les fonts documentales”

Editorial: Institució Alfons el Magnànim – Diputació de València

Col·lecció: Compendium Musicae

Lloc i any d’edició: València, 2015

Depòsit legal: V-1255-2015

P.V.P.: 15 EUR

Punts de venda:

– LLIG (Llibreries de la Generalitat Valenciana)

– Botiga de la Beneficència

 

Resum

Rigoberto Cortina Gallego (Godella, 1843-Valencia, 1920) és un dels músics més prolífics i actius en la transició del segle XIX al XX a València. Va aconseguir compaginar la seua activitat com a músic d’església amb una intensa vida artística en els més importants teatres de l’època, destacant tant en les facetes d’intérpret de trombó i viola, com especialment en les de compositor i director musical. Va estar vinculat especialment al Real Col·legi-Seminari de Corpus Christi de València, institució en l’arxiu de les quals conservem en l’actualitat la major part de la seua extensa producció religiosa. Destaquen en este gènere diversos motets, trisagis i misses, encara que si per alguna composició es coneix l’autor és pel motet Gloria a Déu en les altures, conegut popularment com la Carxofa. Més interessant si és possible resulta la seua activitat musical com a compositor i director d’orquestra en els Teatres Russafa i Princesa de València, en els que estrenaria durant l’últim terç del segle XIX diversos dels seus títols lírics en col·laboració amb els més destacats autors dramàtics del moment. També trobem algunes referències sobre la seua activitat com a director musical en concerts simfònics organitzats per la Societat Artístico-Musical o inclús com a docent en el Conservatori de València. La gran personalitat musical de Rigoberto Cortina i el seu afany en favor de la música valenciana van suposar el continu requeriment per a formar part de diversos jurats en certàmens musicals i altres esdeveniments culturals i, a més, sabem que va estar vinculat a entitats tan importants en l’època com el Cercle Musical de València o la Societat d’Autors Espanyols, entre altres.

 

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,533 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: