Àlbum de Fotos, La Vall de Segó, Portada, Quart de les Valls, Societat

LA CAMPANYA TARONGERA CANVIÀ LES FESTES DE QUART

Francisco Dura

Paco Durá

Programa de festes 1942- Portada

Portada Programa de Festes 1942

El poble de Quart celebra dins de poc les Festes Patronals, que sempre són les que tanquen el cicle festiu a Les Valls. Recorde que quan era xiquet i fins que vaig fer la “mili”, les festes es feien al mes de Novembre. Sempre el dia 5 s’amollava el bou pel poble. El dia 6, la Verge del Pòpul i el dia 7, el Crist. Eren altres temps. I la activitat económica girava cada vegada més al voltant de la taronja. Açò feu que la gent jove, encara que d’una forma prou moderada (aleshores estava prohibit protestar públicament de tot) va fer que l’ajuntament es plantejara canviar la data de les festes, com també feren d’altres pobles de la comarca.

Un “referéndum” per canviar de data

El motiu era que no podien gaudir de les festes en plena campanya tarongera. Els homens, a collir i les dones, als magatzems, tan sol podien participar amb les festes el cap de setmana. I el canvi fou tractat fins i tot a nivell d’un “referéndum”, que tingué un resultat totalment majoritari per a que es canviaren les festes i s’acordà que “el dia del bou seria el tercer dissabte de Setembre”. D’eixa manera, la gent ja podía tindre més temps per a l’esplai, ja que en eixa data les taronges més primerenques començaven a collir-les a primers d’octubre. Casualitat que la meua “quinta” fora l’última que organitzava les festes a Novembre de 1970.

Aixina, les festes s’apropaven a les dates en les que es feien en temps més antic. O siga, a les darreries del mes de Setembre, per Sant Miquel. I també contaven els vells que aleshores s’havien canviat perquè en aquell temps era època de recollir les garrofes i es passaren a Novembre, quan no existía tanta taronja primerenca i la campanya començava més tard.

Traca-del-Poble

Traca del Poble

Siga com siga, dins de no res estarem de bell nou en festes de Quart. I la gent tornarà a celebrar actes tradicionals, religiosos i populars, la majoria dels quals es mantenen des de temps immemorial.

Les “entrades i eixides” de vaques, espectacle atractiu

A Quart, a part de celebracions com la “baixà” del Crist, una festa que té adeptes als cinc pobles de Les Valls; són molt peculiars d’altres, com ara les “entrades i eixides de vaques i bous”, un espectacle únic en la comarca, pel carrer del Crist, on la gent acudeix en gran quantitat els dies de la “vuitava de festes”. I per supost, té la seua tradició el “bou pel poble”, que abans només era un o dos i ara se’n fan cinc o sis, degut a les penyes que els organitzen.

També es peculiar la “subhasta” del productes que la gent dóna en la “plega”. Un acte que abans recorria els cinc pobles de Les Valls i Almenara i que els últims anys només es fa per Quart. Açò era perque els sis pobles que reguen de la Font de Quart, sufragaven en part la “Festa del Crist”, per compensar l’aigua que regava les seues terres.

Molta tradició tenen també les “partides de pilota” al carrer de València, ja que sempre ha sigut un poble de bons jugadors i que acollia grans desafius entre els millors dels cinc pobles.

Tot açò, més la música, concerts, els balls populars de disfresses, les revetles de “play-back” i teatre. Castell de focs i disparaes tampoc falten, encara que s’ha perdut el costum de fer la “traca per tot el poble”. Com també trobe a faltar les “despertaes”; el dolçainer i el tabaleter, que animaven les “vaques a la plaça” i d’altres events. Però res no pot impedir que per uns dies la gent disfrute, els amics es reuneixen al voltant de la taula; i tots plegats ajornem els problemes per passar-ho d’allò més bé, abans de mampendre els més jovens la campanya citrícola.

Subhasta-Anys-50

Subhasta – Anys 50

Subhasta-1992

Subhasta – Any 1992

Regina-Festes-i-Dames---Any

Regina Festes i Dames – Anys 1970

Jugadors-del-poble---Anys-5

Jugadors de Pilota del poble – Anys 50

7-11-1956- Doctor Antolí-Candela i Elisa Cano, Clavaris del Cristo i la Cofradia en la baixà.

7-11-1956 – Doctor Antolí Candela i Elisa Cano, Clavaris del Cristo i la Cofradia en la baixà.

Baixà-1995

Baixà – Any 1995

Entrà-de-vaques-1958

Entrà de vaques – Any 1958

Entrada-Vaques-pel-carrer-L

Entrada Vaques pel carrer de la Font

Bou-pel-Poble-1959

Bou pel Poble – Any 1959

Vaques-1993

Vaques Any 1993

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Estadístiques del blog

  • 159,522 visites

Introduïx el teu correu i rebras noves publicacions.

Únete a otros 224 seguidores

Radio-AAVV

Formulari per a una queixa, consulta o suggeriment

Bustia
Queixes
Album Fotos
Entrevistes
Cultura
Historia
Medi Ambient
Agricultura
Gastronomia
Consum

 Centre-Salut-Faura
Farmacia
Renfe
Cine
Oratge-Faura
Horoscopo
plantas
A %d blogueros les gusta esto: